"Vedecká show na zdravotke" - REALIZÁCIA PROJEKTU
Projekt pokračoval dňa 21. februára 2008 veľkou show pod názvom „Vedecká show na zdravotke“. Do akcie sa zapojila celá škola – všetci žiaci aj učitelia. Súťažili sme celé triedy v piatich komnatách : Lamohlav (matematické hlavolamy), Oáza múdrosti (človek a spoločnosť), Ina-slov (slovenský jazyk), Lingua terra incognita (anglický a nemecký jazyk), Piko IQ (fyzika a chémia)a Triafaná (telesná výchova). Úlohy pripravovali učitelia a v niektorých komnatách pomáhal organizačný štáb z radov študentov. Väčšinou boli aktivity zamerané na našu kreativitu. V každej komnate sme boli „zatvorení“ 20 minút a absolvovali všetky úlohy. Získavali sme body. Na záver bolo slávnostné vyhodnotenie v telocvični. Výsledky vyhlásil p. riaditeľ M. Bednár. Každá trieda vyhrala od sladkej odmeny po vecné dary.
{phocagallery view=category|categoryid=32|
imageid=0|limitstart=1|limitcount=5|
fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFFFFF|bgcolorhover=#FFFFFF|imagebgcolor=#BBBBBB|
bordercolor=#BBBBBB|bordercolorhover=#BBBBBB|
detail=0|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0}
Výsledky:
- miesto: 4.ZA B trieda
- miesto: 3.ZA B trieda
- miesto: 4.ZA A trieda
Víťazom blahoželáme !
Mediálni partneri: TV Poprad a noviny Poprad
Špeciálny hosť: Ing. Štefan Kubík (poslanec PSK)
Čokoláda a my - Projektové vyučovanie
Prepojenie chémie s bežným životom, konkrétne s najobľúbenejšou sladkou odmenou – čokoládou. Aj tak sa dá charakterizovať projektové vyučovanie, ktoré absolvovali žiaci 2. ZA A triedy. Žiaci boli rozdelení do piatich skupín. Každá skupina mala svoju tému a úlohy, ktoré vypracovala.
1. skupina : História čokolády.
Úlohy :
-
kde, kedy a ako bola objavená čokoláda?
-
čokoládovne v SR
-
zaujímavosti z histórie o čokoláde
-
urobte anketu/dotazník na tému čokoláda s 25 deťmi v MŠ, ZŠ a SŠ a vyhodnoťte ju
2. skupina: Výroba čokolády.
Úlohy :
-
aké suroviny sa používajú na výrobu čokolády?
-
proces výroby čokolády
-
ako sa ďalej spracúva čokoláda?
-
ako by ste doma pripravili vlastnú čokoládu? Napíšte recept
3. skupina : Druhy čokolády.
Úlohy :
-
uveďte rôzne druhy čokolády, ktoré sa vyrábajú a rozdiely medzi nimi
-
zloženie čokolády podľa druhu ( cukry, tuky, bielkoviny, hmotnosť, jouly ...)
-
popíšte DIA čokoládu a jej účinky
-
usporiadajte praktickú ukážku aj s ochutnávkou niektorých druhov
4. skupina : Chémia čokolády.
Úlohy :
-
chemické zloženie čokolády
-
prečo nám čokoláda chutí? Aké obsahuje škodlivé látky?
-
môže nadmerná konzumácia čokolády mať negatívny vplyv na človeka?
-
nájdite a predveďte chemické pokusy: rozpustnosť čokolády v rôznych rozpúšťadlách, dôkaz organických látok v nej a atď.
5.skupina : Použitie čokolády.
Úlohy :
-
k čomu sa používala čokoláda v minulosti a dnes?
-
aká je spotreba čokolády v SR a EU ?
-
čokoláda a zvieratá, konzumácia, negatívne a pozitívne účinky
-
vplyv čokolády na ľudské zdravie – alergie, obezita atď.
Žiaci si vylosovali tému a úlohy k téme, rozdelili si v skupine funkcie.
Postup pre žiakov :
-
nájsť na webe, v knihách a iných dostupných materiáloch informácie,
-
napísať osnovu / súhrn informácií v programe Word,
-
odkonzultovať osnovu s vyučujúcou, opraviť chyby, urobiť analýzu, doplniť atď.,
-
zosumarizovanie výsledkov práce vo forme : programy Word, Power Point,
-
obhajoba výstupov a hodnotenie.
Záverečným produktom sú prezentácie v Power Point. V nasledujúcich odkazoch nájdete prezentácie vytvorené našimi študentmi:
-
Druhy čokolády - druhy_cokolad.ppt (na prezeranie potrebný PowerPoint)
-
História čokolády - historia_cokolady.ppt (na prezeranie potrebný PowerPoint)
-
Chémia čokolády - chemia_cokolady.ppt (na prezeranie potrebný PowerPoint)