Skip to main content
Realizácia projektu KO
| Daša Škodyová

"Vedecká show na zdravotke" - REALIZÁCIA PROJEKTU

Projekt pokračoval dňa 21. februára 2008 veľkou show pod názvom „Vedecká show na zdravotke“.  Do akcie sa zapojila celá škola – všetci žiaci aj učitelia. Súťažili sme celé triedy v piatich komnatách : Lamohlav (matematické hlavolamy), Oáza múdrosti (človek a spoločnosť), Ina-slov (slovenský jazyk), Lingua terra incognita (anglický a nemecký jazyk), Piko IQ (fyzika a chémia)a Triafaná (telesná výchova). Úlohy pripravovali učitelia a v niektorých komnatách pomáhal organizačný štáb z radov študentov. Väčšinou boli aktivity zamerané na našu kreativitu. V každej komnate sme boli „zatvorení“ 20 minút a absolvovali všetky úlohy. Získavali sme body. Na záver bolo slávnostné vyhodnotenie v telocvični. Výsledky vyhlásil p. riaditeľ M. Bednár. Každá trieda vyhrala od sladkej odmeny po vecné dary.

{phocagallery view=category|categoryid=32|
imageid=0|limitstart=1|limitcount=5|
fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFFFFF|bgcolorhover=#FFFFFF|imagebgcolor=#BBBBBB|
bordercolor=#BBBBBB|bordercolorhover=#BBBBBB|
detail=0|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0}

Výsledky:

  1. miesto: 4.ZA B trieda
  2. miesto: 3.ZA B trieda
  3. miesto: 4.ZA A trieda

Víťazom blahoželáme !

Mediálni partneri: TV Poprad  a noviny Poprad

Špeciálny hosť: Ing. Štefan Kubík (poslanec PSK)

 


Čokoláda a my - Projektové vyučovanie

Prepojenie chémie s bežným životom, konkrétne s najobľúbenejšou sladkou odmenou – čokoládou. Aj tak sa dá charakterizovať projektové vyučovanie, ktoré absolvovali žiaci  2. ZA A triedy. Žiaci boli rozdelení do piatich skupín. Každá skupina mala svoju tému a úlohy, ktoré vypracovala.

1. skupina : História čokolády.

Úlohy :

  1. kde, kedy a ako bola objavená čokoláda?

  2. čokoládovne v SR

  3. zaujímavosti z histórie o čokoláde

  4. urobte anketu/dotazník na tému čokoláda  s 25 deťmi v MŠ, ZŠ a SŠ a vyhodnoťte ju

2. skupina: Výroba čokolády.

Úlohy :

  1. aké suroviny sa používajú na výrobu čokolády?

  2. proces výroby čokolády

  3. ako sa ďalej spracúva čokoláda?

  4. ako by ste doma pripravili vlastnú čokoládu? Napíšte recept

3. skupina : Druhy čokolády.

Úlohy :

  1. uveďte rôzne druhy čokolády, ktoré sa vyrábajú a rozdiely medzi nimi

  2. zloženie čokolády podľa druhu ( cukry, tuky, bielkoviny, hmotnosť, jouly ...)

  3. popíšte DIA čokoládu a jej účinky

  4. usporiadajte praktickú ukážku aj s ochutnávkou niektorých druhov

4. skupina : Chémia čokolády.

Úlohy :

  1. chemické zloženie čokolády

  2. prečo nám čokoláda chutí? Aké obsahuje škodlivé látky?

  3. môže nadmerná konzumácia čokolády mať negatívny vplyv na človeka?

  4. nájdite a predveďte chemické pokusy: rozpustnosť čokolády v rôznych rozpúšťadlách, dôkaz organických látok v nej a atď.

5.skupina : Použitie čokolády.

Úlohy :

  1. k čomu sa používala čokoláda v minulosti a dnes?

  2. aká je spotreba čokolády v SR a EU ?

  3. čokoláda a zvieratá, konzumácia, negatívne a pozitívne účinky

  4. vplyv čokolády na ľudské zdravie – alergie, obezita atď.

Žiaci si vylosovali tému a úlohy k téme, rozdelili si v skupine funkcie.

Postup pre žiakov :

  1. nájsť na webe, v knihách a iných dostupných materiáloch informácie,

  2. napísať osnovu / súhrn informácií v programe Word,

  3. odkonzultovať osnovu s vyučujúcou, opraviť chyby, urobiť analýzu, doplniť atď.,

  4. zosumarizovanie výsledkov práce vo forme : programy Word, Power Point,

  5. obhajoba výstupov a hodnotenie.

Záverečným produktom sú prezentácie v Power Point. V nasledujúcich odkazoch nájdete prezentácie vytvorené našimi študentmi:

{jgototop}{/jgototop}