Skip to main content
Postrehy z odbornej exkurzie v Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach
| Aďa Myšičková

Dňa 23. 04. 2024 trieda III. ZA B absolvovala zaujímavú odbornú exkurziu v inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach.

Návštevu inštitútu svojim spolužiakom sprostredkovala žiačka Mária Kurčáková, ktorá tu pracuje ako zanietená dobrovoľníčka už niekoľko rokov a vďaka ktorej sme mohli bližšie spoznať toto jedinečné zariadenie, ktoré sa vo svojej činnosti zameriava najmä na pomoc chorým, postihnutým, bezdomovcom, deťom z rozvrátených rodín a ústavov, pomoc sirotám, starým, slobodným matkám a všetkým núdznym, ktorí to potrebujú.

Úvod exkurzie patril štatutárnemu zástupcovi inštitútu Ing. Mgr. Mariánovi Kuffovi, Dr.h.c, ktorý vo svojej prednáške, zdôraznil nielen nesmierny prínos láskavého a empatického prístupu budúcich zdravotníkov, ale vyzdvihol aj výnimočnú úlohu ženy v spoločnosti .

V ďalšej časti exkurzie žiaci spoznávali exteriéry zariadenia, kde veľkým bonusom bola možnosť jazdy na koni a sledovanie najmenších zvieracích prírastkov.

Nasledujúca trasa smerovala do vybraných oddelení inštitútu, ktoré v súčasnosti tvoria: útulok pre bezdomovcov, domov sociálnych služieb, ženský útulok a zariadenie pre matky s deťmi a zariadenie pre seniorov spolu so špecializovaným zariadením. Spolu tak toto zariadenie môže prijať oficiálne okolo 200 osôb, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii.

O riadny chod zariadenia sa starajú nielen jeho zamestnanci, ale výraznou mierou svojej aktivity prispievajú všetci zdravotne spôsobilí klienti. Tí musia bezpodmienečne zachovávať tri Žakovské zákony: žiaden alkohol ani trestný čin od príchodu a každý musí pracovať. Pokiaľ jeden z týchto zákonov niekto poruší, okamžite opúšťa toto zariadenie. Ako hovorí pán Kuffa: „Nás nezaujíma, čo bolo predtým, kým sem ten človek prišiel, zaujíma nás len to, ako sa správa tu,“

V inštitúte sú z hľadiska potravín sebestační, keďže majú svoje vlastné hospodárstvo. Majú tu dielne, pekáreň, vyrábajú si syry, z chovaného dobytka si dorábajú mäso, na poli pestujú zemiaky a obilie. Majú asi 30 kusov dobytka a v pekárni pečú chlieb, ktorý aj predávajú. Zo zisku potom majú prostriedky na elektrickú energiu a vstupné suroviny.

Aj záver tejto návštevy patril dobrému jedlu, na ktoré sme boli všetci pozvaní a pri ktorom sme si viacerí uvedomili silu obyčajnej ľudskej dobroty.